Zwangerschap

Waterbevalling

Als je vroeger vertelde dat je een waterbevalling wilde doen, is de kans groot dat artsen, collega's en zelfs familieleden je bij het idee zouden hebben uitgelachen. Maar dankzij talloze officiële onderzoeken waarin de voordelen voor moeder en baby zijn bewezen, wordt het niet langer gezien als 'alternatief'. Tegenwoordig is bevallen in een warm bad omringd door sfeervolle geurkaarsen net zo goed weggelegd voor een accountant als voor een yogalerares.

Zelfs als je nog nooit hebt nagedacht over een waterbevalling, zet je het misschien toch op je lijstje als je eenmaal hebt gezien welke voordelen het allemaal heeft. En als je al voor een waterbevalling hebt gekozen, kan het helpen jezelf te wapenen met wat onderzoeksresultaten, zodat je iedereen die je keuze in twijfel trekt snel van repliek kunt dienen!

Mogelijk sta je in je sociale kring onder druk om een waterbevalling te doen. Als dat zo is, maar je denkt dat het niets voor jou is, ga dan op je gevoel af. Het is jouw bevalling en alleen jij weet wat goed voelt voor jou.

Waarom waterbevalling steeds populairder wordt

Sinds mensenheugenis duikt de zin ‘Haal warm water’ op als iemand op het punt staat te bevallen. Of het nu in een boek, een film, een toneelstuk of een verhaal is dat door stamouderen rond het kampvuur wordt verteld. Er is dus een duidelijk verband tussen warm water en bevallingen!

Bevallen in een zwembad lijkt daarom logisch, en er is een lange lijst met gedocumenteerde voordelen:

  • Door het drijfvermogen van water kan de vrouw gemakkelijker bewegen tijdens de weeën en van houding te veranderen tijdens de bevalling zelf.
  • In een bad is er minder druk op de buik. Het drijfvermogen bevordert efficiëntere contracties en een betere bloedcirculatie, waardoor op zijn beurt de spieren van zuurstof worden voorzien. Hierdoor heeft de moeder minder pijn en is meer zuurstof beschikbaar voor de baby.
  • Drijven in een bad is uitermate ontspannend. Dit bevordert de afgifte van de hormonen van de moeder, waardoor de bevalling makkelijker verloopt.
  • Water biedt een omgeving waarin een vrouw zich instinctief kan gedragen en het gevoel heeft de controle te hebben.
  • Veel vrouwen vinden een bevalling in een bad een eenvoudige en effectieve manier om met pijn om te gaan, zonder het gebruik van sterke medicijnen. Als er minder pijnstillende medicijnen worden gebruikt, voelt zowel baby als moeder zich na de geboorte meer ‘bij’ en responsief.
  • Uit een Zwitsers onderzoek is gebleken dat bij bevallingen in een bad de minste pijnstilling wordt gegeven.
  • Uit hetzelfde Zwitserse onderzoek bleek dat bij waterbevallingen het minst vaak een episiotomie nodig is (dit is een insnijding gemaakt in het weefsel rond de vagina om de laatste fase van de bevalling makkelijker te maken). Ook 3e- en 4e- graads inscheuringen komen bij waterbevallingen het minst vaak voor. De theorie is dat warm water de bekkenbodemspieren ontspant en de vagina, vulva en perineum zachter maakt, wat leidt tot minder schade aan deze weefsels.
  • Uit sommige onderzoeken is gebleken dat het de kansen op een natuurlijke en normale bevalling vergroot, met minimale medische tussenkomst.
  • Sommige vrouwen ervaren een lagere bloeddruk tijdens een waterbevalling, mogelijk omdat onderdompeling in een bad angst verlicht en ontspanning bevordert. Dit effect is nog groter in een donkere ruimte.
  • En vanwege de luchtvochtigheid kunnen vrouwen met astma ook makkelijker ademen.

Veel vrouwen die op verschillende manieren zijn bevallen, beoordelen een waterbevalling zeer hoog. Ze melden een fijnere ervaring, omdat een waterbevalling zachter en ontspannener lijkt.

Dus als het idee van een onbeschadigd perineum, minder pijn, meer ontspanning, lagere bloeddruk en een rustigere geboorte voor je baby je aanspreekt, dan is een waterbevalling zeker het overwegen waard.

Wat houdt het in?

De moeder dompelt zichzelf onder in een zwembad of badkuip, gevuld met water van tussen de 32 en 37 °C, wat ongeveer hetzelfde is als de kerntemperatuur van het lichaam. In het water blijven tijdens de bevalling kan de pijn van de weeën helpen verminderen, vooral in de onderrug. Je kunt ervoor kiezen om daadwerkelijk in het water te bevallen, hoewel uiterste voorzichtigheid geboden is om ervoor te zorgen dat de pasgeboren baby bij de eerste ademhaling geen water inademt.

Het bad moet diep genoeg zijn om je hele buik te bedekken. En het water schoon genoeg om te drinken! Het hoeft niet steriel te zijn, maar het bad moet tussen geboorten wel grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd. Het toevoegen van zout of etherische oliën wordt niet aanbevolen.

Houd er rekening mee dat als je te vroeg het (zwem)bad in gaat, je zo ontspannen kunt zijn dat het oxytocinegehalte in je lichaam kan dalen, waardoor de bevalling langzamer verloopt. Door uit het bad te stappen en wat rond te lopen, kun je dit effect verminderen.

Wat zijn de risico's?

In onderzoeken die kritisch zijn over waterbevalling wordt vaak bewijs gepresenteerd van slecht verzorgde waterbevallingen zonder toezicht, door onervaren zorgverleners. Zoals bij elke geboorte kan er iets misgaan. Zelfs een lichte complicatie kan al ernstige gevolgen hebben als er geen arts of verloskundige in de buurt is.

Een onervaren zorgverlener kan bijvoorbeeld moeite hebben om bloedverlies bij de moeder in een zwembad vast te stellen.

Waar kun je een waterbevalling laten plaatsvinden?

Sommige ziekenhuizen en geboortecentra bieden de mogelijkheid van een waterbevalling. Vraag ernaar wanneer je de volgende keer je arts bezoekt of een prenatale afspraak hebt. Zorg er wel voor dat je bijtijds reserveert, want de mogelijkheden voor een waterbevalling zijn beperkt en enorm populair!

Veel particuliere verloskundigen die bij de thuisbevalling aanwezig zijn, kunnen je helpen met een waterbevalling. Sommigen bieden als onderdeel van hun service zelfs gratis of tegen een extra vergoeding geboortebaden aan. Je kunt ook een geboortebad huren.

Kimberly-Clark ne garantit pas l'exhaustivité ou l'exactitude de ces informations. Ces informations ne doivent être utilisées qu'à titre indicatif et ne doivent pas se substituer aux conseils d'un médecin ou d'un autre professionnel de la santé.