Ouderschap

De groei van je kindje

Aan de groei van je kindje kun je zien of het gezond is. De lengte en het gewicht zijn een goede indicatie van zijn of haar algehele gezondheid.

Daarom worden jonge baby's ook vrij vaak gewogen. Een slechte groei kan een teken zijn dat je baby ziek is of niet goed drinkt. Slechte voeding heeft gevolgen voor de gezondheid van je kind in de toekomst.

Een gezonde gewichtstoename is juist een goed teken: een baby die goed groeit, is waarschijnlijk gezond.

Omdat baby's en peuters minder snel groeien naarmate ze ouder worden, is het dan niet meer nodig om ze zo vaak te wegen. Je kind wordt sowieso meestal gemeten en gewogen als je voor controle naar het consultatiebureau, de huisarts of de kinderarts moet.

De gemiddelde voldragen baby weegt 3,5 kg. Zo'n 80% van de baby's weegt tussen de 2,5 kg en 4,25 kg. Veel gezonde baby's wegen minder of juist meer zonder dat er sprake is van een probleem.

Baby’s vallen vaak af in de eerste dagen na de geboorte – circa 5-10% van het geboortegewicht is daarbij acceptabel. Het is het resultaat van het volkomen normale verlies van afvalstoffen (meconium) uit de darmen, en urine. Rond dag 10-14 zal je baby weer op het geboortegewicht zijn. Maar bij veel gezonde baby's kan dit ook langer duren.

Baby's komen onregelmatig aan in gewicht, vooral baby's die borstvoeding krijgen. Na verloop van tijd zal de gewichtstoename waarschijnlijk gemiddeld zo'n 180 g per week bedragen. Na de leeftijd van 3 maanden gaat dit langzamer, en na 6 maanden nog weer langzamer. Natuurlijk zijn er momenten dat je baby een snelle groeispurt krijgt en zwaarder wordt of meer groeit dan normaal.

Je pasgeboren baby: groeiproblemen

Vaak maak je je in de eerste weken en maanden het meeste zorgen over het gewicht van je baby. Dat is niet meer dan logisch. Een slechte groei kan een teken zijn dat je baby niet goed of helemaal niet drinkt, of ziek is. Als je kindje niet goed groeit:

  • Laat dan nakijken of je het op de juiste manier laat drinken. Baby's die borstvoeding krijgen, moeten goed aan de borst liggen, zodat ze effectief kunnen zuigen. Dat betekent dat je meer melk aanmaakt en je baby meer drinkt. Een baby die flesvoeding krijgt, groeit soms beter bij meerdere kleinere voedingen.
  • Mogelijk worden bij een controle nog andere vragen gesteld over het gedrag en de ontwikkeling van je baby. Een erg slaperige baby die niet geïnteresseerd lijkt in eten, moet misschien vaker worden gewekt en aangemoedigd om te eten.
  • Als je baby aanhoudend te weinig aankomt, kun je worden doorverwezen naar een specialist om te controleren of er geen onderliggende ziekte of aandoening is.

Het is daarbij zeer belangrijk dat er nauwkeurig wordt gemeten. Elektronische weegschalen zijn het beste. Controleer je weegschaal regelmatig. Laat je baby zo mogelijk elke keer op dezelfde weegschaal wegen.

Bij sommige baby's duurt het even voordat ze aankomen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand, maar het mag niet worden genegeerd.

Je groeiende baby: groeiproblemen

Bij baby's ouder dan ongeveer 3 maanden neemt de snelheid waarmee ze groeien vaak af. Het is ook gebruikelijk dat baby's rond de leeftijd van 5 tot 6 maanden langzamer groeien, op het moment dat ze mogelijk met vast voedsel beginnen.

De eerste voeding van je baby bevat vaak minder calorieën dan moedermelk of flesvoeding. Een maaltijd met gestoofde wortels lijkt je kindje misschien te vullen, maar het krijgt minder calorieën binnen dan met een flesje of borstvoeding.

Als je je dus zorgen maakt over de gewichtstoename van je baby kan het verstandig zijn om minder vast voedsel te geven en de melkinname te verhogen. Geef dan dus vaker borstvoeding of meer flesjes.

Vraag zo nodig je arts of je wellicht iets moet veranderen aan de manier waarop je je kindje voedt.

Je peuter: groeiproblemen

Peuters kunnen lastige eters zijn. Omdat de groei in het tweede jaar sowieso op natuurlijke wijze vertraagt, kan het lijken of je kindje niet genoeg weegt. Hoe weet je of je je zorgen moet maken?

Vraag je dokter om nauwkeurige gewichts- en lengtemetingen uit te voeren en deze te vergelijken met eerdere cijfers. Je kunt deze laten opslaan in het gezondheidsdossier van je kind.

Als de arts een probleem vermoedt, kun je de volgende vragen verwachten:

  • Heeft je kind genoeg trek? Eet je kind goed en gevarieerd?
  • Is je kind pasgeleden nog ziek geweest? Voor, tijdens en na een ziekte verloopt de groei vaak trager.
  • Hoe zwaar zijn de mensen in je familie gemiddeld? Vaak hebben familieleden dezelfde bouw en groei.

Als er een probleem lijkt te zijn, zal de arts je kind na een poosje nog een keer willen wegen of naar een kinderarts verwijzen voor een nauwkeurige controle.

NB:

Melk is nuttig voedsel, maar als peuters er te veel van drinken, is er minder ruimte voor ander voedsel. Peuters die dol zijn op melk, drinken vaak grote hoeveelheden. Het is dan beter om de hoeveelheid melk te verminderen en meer vaste voeding te geven, zoals volkorenbrood, pasta, rijst en aardappelen. Door te veel melk krijgt je peuter mogelijk te weinig andere voedingsstoffen binnen, zoals ijzer.

Kimberly-Clark ne garantit pas l'exhaustivité ou l'exactitude de ces informations. Ces informations ne doivent être utilisées qu'à titre indicatif et ne doivent pas se substituer aux conseils d'un médecin ou d'un autre professionnel de la santé.