Zwanger worden

Ovulatiecalculator

Het kan voor vrouwen heel handig zijn om te weten wanneer hun eisprong is. Inzicht in je eisprong, of ovulatie, maakt je bewuster van hoe je lichaam werkt en kan worden ingezet als middel om de kans op zwangerschap te vergroten. Aangezien vrouwen gedurende hun vruchtbare leven tot wel 460 keer ovuleren, is er genoeg tijd om ovulatiebewust te worden.

Het voorspellen van de eisprong kan ook worden ingezet om zwangerschap te voorkomen. Maar bedenk wel dat zelfs vrouwen die hun maandelijkse cyclus goed kennen soms de tekenen missen dat de ovulatie op handen is. Het valt niet precies te voorspellen of berekenen wanneer je ovulatie komt. Het is op zijn best een redelijk nauwkeurige inschatting op basis van gemiddelde gegevens. Daarom wordt bij de meeste ovulatiecalculators een disclaimer verstrekt – er zijn nu eenmaal geen garanties. De meeste zijn niet meer dan een goede inschatting, een onschuldige manier om de kans op zwangerschap te vergroten of te voorkomen

Hoe weet ik of ik mijn eisprong heb gehad?

Elke maand komt als gevolg van hormonen een eicel tot rijping in een 'eiblaasje' of follikel in de eierstokken. Halverwege de cyclus barst de follikel en komt de eicel vrij. Dit is meestal op dag 14-15 na de eerste dag van de laatste normale menstruatie. Als de eicel wordt bevrucht en zich in de baarmoeder nestelt, volgt er geen menstruatie. Vindt er geen bevruchting plaats, dan wordt het baarmoederslijmvlies tijdens de volgende menstruatie, zo'n 14 dagen later, afgestoten. 
De meest gangbare en eenvoudige methode om te bepalen wanneer ovulatie plaatsvindt, is met behulp van een maandkalender. Markeer de eerste dag van je menstruatie en de dag waarop het bloeden stopt. Als je dit een paar maanden doet, krijg je meer inzicht in je eigen biologische patronen en de cyclische, doorgaans voorspelbare, aard van je menstruatie. Gemiddeld duurt de menstruatiecyclus 28 dagen, maar dit kan voor iedereen anders zijn. Sommige vrouwen hebben een kortere of juist langere cyclus. Het is belangrijk om ook te kijken naar lichamelijke veranderingen die erop wijzen dat de eisprong heeft plaatsgevonden, in plaats van alleen te vertrouwen op een kalender. 

Wanneer moeten we het proberen?

Geslachtsgemeenschap vlak voor of tijdens de eisprong vergroot de kans op zwangerschap. Er is slechts een kort tijdsbestek – 12 tot 24 uur – waarin het eitje levensvatbaar is en kan worden bevrucht. Zaadcellen zijn veel sterker dan eicellen en kunnen na de zaadlozing wel drie tot vijf dagen overleven. Normaal gesproken vindt bevruchting plaats in een van de eileiders van de vrouw. Zodra de eicel bevrucht is, wordt er een signaal afgegeven aan de andere zaadcellen om hun krachten niet verder te verspillen: er is al een winnaar! 
Zie voor meer informatie het gedeelte over bevruchting en zwanger worden. 

Lichamelijke tekenen van ovulatie

Stijging van de lichaamstemperatuur. Het meten van de basale lichaamstemperatuur 's morgens vroeg kan een goede manier zijn om te bepalen wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden.  

Kimberly-Clark ne garantit pas l'exhaustivité ou l'exactitude de ces informations. Ces informations ne doivent être utilisées qu'à titre indicatif et ne doivent pas se substituer aux conseils d'un médecin ou d'un autre professionnel de la santé.