Je uitgerekende datum
Het leukste aan zwanger zijn, is uitkijken naar je uitgerekende datum. Die dag staat natuurlijk in je geheugen gegrift vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.
De datum waarom je kindje geboren gaat worden, is het allerbelangrijkste van de hele zwangerschap. Je moet er ook een heleboel dingen omheen plannen:
- Zwangerschapsverlof regelen op je werk
- Eventuele verbouwingen afronden
- Verhuizen
- Je peuter verhuizen van de wieg naar een bedje
Je zult ook merken dat veel mensen - zelfs mensen die je helemaal niet kent - vragen wanneer je bent uitgerekend. Misschien wel zo vaak dat je overweegt om dan maar een briefje op je buik te hangen! De uitgerekende datum is niet alleen belangrijk voor jou, omdat je dan weet wanneer je kindje geboren wordt. Het is ook een referentiepunt voor de ontwikkeling van je baby. Er zijn bepaalde punten tijdens je zwangerschap waarop jij en je verloskundige in de gaten kunnen houden of je kindje zich goed ontwikkelt.
De eerste bewegingen van een baby kunnen bijvoorbeeld vanaf circa 16 weken door de moeder worden gevoeld. Rond de 20e week van de zwangerschap is de baarmoeder normaal gesproken tot de navel van de moeder gegroeid. Deze en andere indicatoren bieden de geruststelling dat jij en je baby zich normaal ontwikkelen.
Maak je geen zorgen, je staat er niet alleen voor. Je arts zal bij elk bezoek nagaan hoe ver je al bent en wanneer de baby geboren wordt. Deze informatie, samen met je buikomvang, vormt een uitstekende manier om te zien dat je baby groeit en klaar is voor de geboorte op of rond de uitgerekende datum.
Uitgerekende datum is niet exact
Bedenk goed dat de uitgerekende datum niet betekent dat je kindje ook precies op die datum wordt geboren. In het beste geval is het een schatting op basis van de gemiddelde zwangerschapsduur voor de gemiddelde vrouw met een gemiddelde cyclus. Maar wie wil er nu gemiddeld zijn?
De uitgerekende datum wordt berekend op basis van de aanname dat de bevruchting ergens rond de 14e dag van de cyclus heeft plaatsgevonden. Dit geldt misschien voor de gemiddelde moeder, maar we moeten ook rekening houden met de miljoenen moeders die niet binnen dit kleine gemiddelde spectrum passen.
Hoe wordt de uitgerekende datum berekend?
Om je uitgerekende datum te schatten, tel je 40 weken of 280 dagen op bij de eerste dag van je laatste menstruatie. De meeste baby's worden een paar dagen voor of na deze datum geboren. Voor vrouwen die voor het eerst een kindje krijgen, is het heel normaal om over de uitgerekende datum te gaan.
Om het nog iets verwarrender te maken, worden baby's die besluiten om tussen 38 en 42 weken in de baarmoeder te blijven ook als voldragen of volgroeid beschouwd. Bij deze periode van vier weken wordt rekening gehouden met de verschillen in menstruatiecycli en vrouwen die niet de gemiddelde cyclus van 28 dagen hebben.
Sommige vrouwen vinden het niet fijn dat de uitgerekende datum vaag is en hebben liever een exacte datum om naartoe te kunnen werken. Baby's hebben echter een eigen willetje en als ze klaar zijn om geboren te worden, hebben ze zo hun eigen mechanismen om de bevalling op gang te brengen.
Zwangerschap is geen exacte wetenschap en het is dus belangrijk om er zo ontspannen mogelijk mee om te gaan. Zo kun je als moeder vast oefenen voor het leven met een pasgeboren baby, waarbij je je iedere dag voortdurend zult moeten aanpassen.
Met een baby heb je helaas lang niet alles onder controle!
Echo
De meeste zwangere vrouwen laten minstens één echo maken tijdens hun zwangerschap. De eerste vindt vaak plaats in het eerste trimester, vooral als er twijfel bestaat over de uitgerekende datum of hoelang je al zwanger bent. De tweede echo is een prenatale screening, deze vindt plaats rond 20 weken.
Met de vroege screening en de echo waarmee de uitgerekende datum wordt bevestigd, kunnen veel vragen over de ontwikkeling van je kindje worden beantwoord:
- Waar de placenta zich bevindt
- De algehele gezondheid van de baby
- De snelheid waarmee de baby groeit
- Of de grootte van de baby past bij het aantal weken van de zwangerschap
Hoe zit het als ik IVF heb gehad?
Als je zwanger bent geworden via in- vitrofertilisatie, ofwel een vruchtbaarheidsbehandeling, is het veel gemakkelijker om precies in te schatten wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de individuele ontwikkeling van je baby. Bij een meerling is de kans op een bevalling vóór de uitgerekende datum groter. Ook in het geval van zwangerschapscomplicaties is een vroegtijdige bevalling waarschijnlijker.
Wanneer wordt er gekozen voor een keizersnede?
Er kan een keizersnede worden aanbevolen voor vrouwen bij wie een van de volgende diagnoses is gesteld:
- Zwangerschapsvergiftiging
- Zwangerschapsdiabetes
- Een auto-immuunziekte
In deze gevallen wordt een afweging gemaakt tussen de voordelen en risico's, zodat het welzijn van de moeder niet in gevaar komt door de duur van haar zwangerschap te verlengen. Ook moet daarbij rekening worden gehouden met de gezondheidsrisico's voor de baby als deze te vroeg wordt geboren.
Als een baby niet naar behoren groeit of op een andere manier gevaar loopt, wordt vaak een bevalling vóór de uitgerekende datum aanbevolen. De omstandigheden voor de baby buiten de baarmoeder moeten dan wel beter zijn dan in de buik. Op deze manier is het gebruik van de uitgerekende datum als leidraad bij de besluitvorming een essentieel onderdeel van de verloskundige zorg.