De zwangerschap per trimester: complete gids voor elke fase
Ben je in verwachting? Gefeliciteerd! Veranderingen in je lichaam, een nieuw gevoel ... En een grote ontroering. Je gaat een ongelooflijk avontuur meemaken! Wij helpen je te begrijpen wat er in elk stadium van je zwangerschap gebeurt, trimester per trimester. Het eerste trimester van mijn zwangerschap, van de 1e tot de 13e week
Begin van de zwangerschap: een paar eenvoudige dingen om meteen mee te beginnen
Niet roken: actief of passief, en ook geen alcohol. Gezond eten: probeer tijdens je zwangerschap zo afwisselend en compleet mogelijk te eten.
Sporten: als je vanaf het begin van je zwangerschap in goede lichamelijke conditie bent, heeft dat veel voordelen. Zelfs als je liever lui dan moe bent, is het niet te laat om matig te gaan sporten. Geef dan de voorkeur aan stretching of zwemmen. Folinezuur nemen: deze vitamine uit de B-groep (ook wel B9 genoemd) wordt door gynaecologen aanbevolen rond de bevruchting en vooral in de eerste weken van de zwangerschap.
Je lichaam verandert door de zwangerschap
Je hebt zojuist ontdekt dat je moeder wordt, je voelde je al een poosje anders. Je zult snel wennen aan het idee dat je zwanger bent en beginnen te denken aan de enorme veranderingen die een baby in je leven met zich meebrengt.
Je buik wordt nog niet meteen ronder, maar je gaat al wel aanzienlijke veranderingen in je lichaam voelen. Vanaf de 6e week begin je last te krijgen van de eerste symptomen van je zwangerschap.
Je kunt een eerste afspraak maken met je gynaecoloog of een verloskundige, die je eerste echo, een bloed- en urineonderzoek en eventueel andere, specifieke onderzoeken zal inplannen.
Je bent in de 10e week van je zwangerschap: maak je geen zorgen! Het is normaal dat je humeur steeds wisselvalliger wordt. In deze periode kun je je neerslachtig of geïrriteerd voelen door de veranderingen in je hormoonhuishouding. Je moet vaak plassen en je krijgt last van misselijkheid, maar dat verdwijnt tegen het eind van het trimester weer.
Als je vanaf de 11e week van je zwangerschap wat zwaarder begint te worden, is dat geen reden om je ongerust te maken. Het is normaal dat je aan het begin van de zwangerschap wat zwaarder wordt.
In mijn buik, van embryo tot foetus
Gynaecologen tellen de zwangerschap in weken vanaf het begin van de laatste menstruatie. We hebben het dan over weken amenorroe. In de 5e week neemt de toekomstige baby de vorm aan van een embryo, dat lijkt op een klein rond buisje van ongeveer 1,5 mm lang.
In de 7e week ontwikkelt het embryo zich razendsnel en beginnen de handen, de ellebogen, de knieën en de voeten vorm te krijgen. De vorming van de belangrijkste organen gaat door.
Vanaf de 8e week wordt het embryo een foetus. Tijdens de 12e week van de zwangerschap begint de baby te glimlachen en de eerste bewegingen te maken, zoals kleine buitelingen (maar daar merk je nog niets van).
Dan komt eindelijk de 13e week van de zwangerschap, de laatste van het eerste trimester. Tijdens deze week wordt de vorming van de vitale organen van de foetus afgerond.
Tweede trimester van de zwangerschap: van de 14e tot de 27e week.
Bravo, mama! Je hebt het eerste trimester gehad, de misselijkheid en het overgeven worden eindelijk minder. Er wachten je nog zoveel andere veranderingen, je lichaam is klaar voor een ingrijpende transformatie: je tepels en tepelhoven worden groter en donkerder.
Je gewicht neemt toe en je buik wordt zichtbaar dikker. Het is belangrijk dat je niet te veel eet: je kunt beter vaker wat minder eten en veel water drinken. Vergeet niet om je huid te hydrateren, de elasticiteit ervan krijgt het moeilijk door je dikke buik. Je voelt de eerste bewegingen van je baby, die al slaapt en druk kan zijn. Misschien heb je in deze periode last van je spijsvertering, van jeuk en spierkramp. Elke vrouw is anders en het kan ook zijn dat je last hebt van slapeloosheid of juist van slaperigheid!
Je kunt met je gynaecoloog of verloskundige over deze problemen praten, maar maak je geen zorgen, dit is allemaal normaal tijdens de zwangerschap.
Het wordt ook tijd om te informeren naar een cursus ter voorbereiding op de bevalling.
Wat gebeurt er in je buik?
Aan het begin van het tweede trimester krijgt je baby rechtstreeks via de navelstreng zuurstof, maar hij bereidt zich al voor op zelf ademen als hij geboren wordt. Zijn wangen en oren hebben hun definitieve plaats ingenomen, de neus is beter te zien, de rug is zichtbaar. Je kind kan zijn duim van zijn andere vingers scheiden en in zijn mond doen om erop te zuigen.
De eerste ribben, de bloedvaten en de netvliezen worden gevormd, je baby kan zelfs al rare gezichten trekken!
Tussen de 23e en de 24e week begint de vorming van de witte bloedvaten, die het immuunsysteem van je baby vormen, en begint de ontwikkeling van het gehoor: je kunt met je baby gaan 'communiceren'!
Aan het einde van het trimester zijn de ogen en de wervelkolom bijna helemaal gevormd, je baby begint zwaarder te worden en jij krijgt meer rugpijn.
Derde trimester van de zwangerschap: van de 28e tot de 40e week
Wat zijn de echografieën voor controle van het welzijn en de groei van de foetus?
Gewoonlijk raden verloskundigen drie echo's aan tijdens de zwangerschap, maar er kunnen ook andere echo's worden aanbevolen.
Tijdens de eerste echo of termijnecho, die tussen de 11e en de 13e week van de zwangerschap wordt gemaakt, meet de arts de lengte van de foetus van het hoofd tot het heiligbeen. Tijdens de tweede echo of dertienwekenecho, die vanaf de dertiende week van de zwangerschap wordt gemaakt, kan de totale lengte van het hoofd tot de hielen en de lengte van de lange botten (dijbeen en bovenarmbeen) gemeten worden.
Tijdens de derde echo of screeningsecho, die rond de 20e week plaatsvindt, wordt vooral gekeken of de foetus goed groeit en zich goed ontwikkelt.
Je verandert!
Na de 28e week begin je aan het derde en laatste trimester van je zwangerschap: de volgende etappe is de geboorte van je baby! In dit stadium groeit en ontwikkelt de foetus zich, hij wordt niet meer in grammen, maar in kilo's gewogen!
Je wordt zwaarder en je buik wordt ronder. Deze veranderingen kunnen je hinderen, en vooral in je rug.
Wij raden je aan om een cursus ter voorbereiding op de bevalling te volgen of je eventueel te ontspannen in een badkuip of zwembad. Deze lichamelijke activiteit is ideaal omdat hierbij het vrijkomen van endorfine gestimuleerd wordt, in een veilige omgeving die geen spanning op je houding creëert. Het is ook belangrijk om je perineum voor te bereiden met massages en gerichte oefeningen, om het risico van inscheuren tijdens de bevalling te voorkomen, en om je ademhaling te oefenen voor de weeën. Dit is de periode in de zwangerschap waarin je je waarschijnlijk het meest vermoeid en onrustig voelt. Het is het moment waarop het 'nest-instinct' de kop opsteekt, je wilt zeker weten dat alles klaar is voor de komst van je baby, tot in de kleinste details.
Het laatste deel van deze lange reis wordt gekenmerkt door medische onderzoeken. Vergeet niet om een afspraak te maken met je verloskundige om te controleren of je al het benodigde gedaan hebt.
Wat gebeurt er in je buik?
Vanaf ongeveer de 28e week bereikt je baby een derde van het verwachte geboortegewicht, en je buik groeit. Je baby hoort en ziet steeds beter geluiden en licht. De neuronen worden steeds actiever en ’de reacties van de baby op stimuli zijn steeds nauwkeuriger.
Tussen de 33e en de 37e week beweegt je baby steeds heftiger, hij is langer wakker, kan zich draaien en van positie veranderen. De enige botten die niet hard worden, zijn de botten in de schedel, om de geboorte te vereenvoudigen.
Rond de 40e week ben je klaar voor het grote moment.
Het organisme van je baby functioneert volledig en je bent klaar voor de bevalling. Maak je niet ongerust als hij wat te vroeg of te laat is, dat is absoluut niet ongebruikelijk.